27 Eylül 2013 Cuma

Suya Dayanıklı Marin Kontrplak

Suya ve rutubete dayanıklı olması olması nedeniyle, basılı ve prese kontrplak türlerinin kullanıldığı alanların dışında tercih edilen Marin Kontrplak, yani su kontrplağı üretiminde Fenol Formaldehit adlı özel tutkallar kullanılır. Bu tutkal sayesinde uzun ömürlü, yüksek dayanımlı bir ürün sınıfındadır. Ağırlıklı olarak inşaat ve gemicilik sektöründe daha çok iskele, tekne ve gemi iç donanımları yapımında tercih edilir. Aynı zamanda kamyon kasalarında, reklam panolarında, park ve bahçe mobilyalarında, çatı kaplamalarında özellikle şıngıl altında kullanılabilir.

Çeşitli kalınlık ve boyutlarda üretimi yapılan ve 40 mm kalınlığa kadar temin edilebilen Marin Kontrplak, yüksek nemli ortamlarda çürümeye karşı dayanıklı olarak özel geliştirilmiştir. Her yerinde aynı mekanik özellikleri taşır ve iç kısmı da suyun olumsuz etkilerine karşı diğer kontrplak çeşitlerine oranla daha fazla dirence sahiptir.

Suya dayanıklılığı inşaat sektöründe tercih edilmesi için de önemli bir özelliktir. Özellikle beton kalıplarının hazırlanmasında kullanılır, ağır yük olması durumunda bile benzersiz bir direnç gösterir.

Marin Kontrplak genellikle Huş ağacından veya Batı Karaçam'dan yapılır. Göknar'dan yapılan Marin Kontrplak dışında diğer ağaçlardan üretilenler, çatlamaya ve çarpmaya direnç gösterir. Marin kontrplak 1. sınıf tutkal kullanılan bir malzeme olduğu için katmanları vardır ve aslında su geçirmez değildir. Bu anlamda sadece suya dayanıklı olduğunu söylemek daha doğrudur. Eğer ıslak bir ortamda Marin Kontrplak kullanılacaksa, yüzeyi filmli, kenar boyalı ve kaliteli bir tutkal malzemesi ile katman haline gelmiş bir ürün tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder